Pages

Lilypie Third Birthday tickers Notes:

Wednesday, January 25, 2012

Update Ammar @ 20 months



It such a long time I didn't update anything about my lil' hero Ammar...well he almost 2 years old this year (T_T) sob sob...how time flies..rasa baru semalam doc keluarkan dia drpd perut I ni huhu

Updates on 20 Months
 
1.Vocabulary increases-Instead of 'papa','mama' *still cannot pronounce mummy huhu* and now he says few new words like 'tata' 'nanak' means xnak..'go' if he wants to go out, 'nak cucu' means nak susu-sgt comel dgr dia ckp susu..'amik', 'nak tu' and points to what he wants..sgt comel...'one tu ti' means 123..'abi' means baby
2.Recognized body parts- bila kita tanya, where's your nose then nanti akan point kat hidung dia yg comel tuh..same goes to teeth(showing teeth dgn bangganya), eyes (dia akan kelip2kan mata), mouth(akan buat muncung), hands (akan gerak2an tangan cam ucup wilcha haha)..legs(akan start kicking the air) so overall tu je body parts yg dia dah recognized..good job!!
3.A Malay and English speaker coz we're using both language to communicate with him
4.Eventho x byk vocabs for his age..but he can understand our direction/command...sometimes ada ammar around sgt berguna utk mummy yg 'rajin' cam I haaha...ammar plz take the shirt..nanti dia akan gi amik or suh dia bg something kat papa then terus je gi buat hehehe...senang keje mummy
5.Daya focus still 15 seconds (T_T)
6.Has tantrum like always -such a drama king baby
7.Learns to do chores a bit.Kemas dalam basket then keluarkan balik toys.Hehehe..pantang jumpa penyapu mesti nak sweep the floor..rajin cam anak dara..mintak2 sampai besar rajin camni hahahah
8.Nap time reduce.Normally he will take  nap twice but now kalau dpt nap once a day tu pun dah syukur alhamdulillah..Then bedtime is around 9pm/10pm untill the next morning as usual 6.30am/7am wake up
9.Social skills-Very friendly with adults and kids..sgt suka kiss org xkesahlah babies/kids-nak adik ke ammar??
10.His fav cartoon still Upin Ipin but tu pun tgk dlm 15 saat je..haih..but he will fascinated by commercials..kalau ada iklan tuh, dia akan tgk smpi abis..sometimes I just wish ada TV yg tunjuk iklan 24jam hahaha so that my ammar will sit still

11. Like listen to azan then later gi bentang sejadah nak solat hahaha..but bila kita sujud dia akan terlentang, org rukuk dia menonggeng..hehehe
12.XL diaper,12.5kg.
13.He knows and can differentiate emotions...angry/funny face/sad/ happy
14.Able to draw conteng2 on paper
15.Dah pandai salam org n cium tangan and flying kiss -combo
16.If me n hubby nak pi keje, dia akan salam cium tangan n lambai us and said 'tata'
17. Have 12 teeths 6 atas and 6 bawah...dah x menggigit org (^_^)..the phase to bite people is over now...*chicken dance*
18. I still cant quite figure ammar ni left handed or right handed sbb dia guna dua2 belah tgn..sometimes pegang pen/makan guna left hand but sometimes guna right hand jugak...tggu besar sket..
19.His favourite game is main dgn blocks yg colourful,set lego and tunggang bike dlm rumah buat rempit huhu
20.xreti duduk diam..hyper..abis segala benda dia nak panjat
21. xtakut dgn apa2 pun coz we all x pernah takut2kan dia with anything cam parents yg suka takut2an anak dgn hantu etc..so ammar really brave baby...bilik gelap never scared him..same goes to lizard/lipas etc..pon dia xtakut..
22.dah pandai nak handsome n smart bila nak kuar..mesti carik socks n shoes..xnak pakai sandal dah...


gaya macho ammar..




P/s-mummy doakan awak membesar menjadi anak yg soleh n mendengar kata..amin




xoxo



1 comment:

  1. Waah, ammar dah besar dan dah bijak pandai ni. Baru skali je jumpa ammar ni. HUk3. Semoga Ammar membesar sebagai anak yang soleh :-)

    ReplyDelete

ReeNaJoe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...