Pages

Lilypie Third Birthday tickers Notes:

Tuesday, June 21, 2011

Main masak2

I seldom share my recipe kan coz I rasa I ni xdelah pandai sgt dalam arena masakan ni like some people tuh but as for me as long as mr.hubby kenyang n x complaint dah syukur alhamdulillah kan kan....Well, I'm not that good in giving directions in terms of cooking..I mean bab2 timbangan gram n so forth because I jenis yg main campak2 je ikut sukahati hikhikhik..okies..because mummy baru nak ingat ganti puasa last year (^_*)v so agenda nak makan apa during berbuka puasa adalah wajib buat preparation awal..so far, I managed to ganti 2 hari puasa..lets cekidaut what I cooked for these 2 days...


1st day puasa
chicken chop with mushroom gravy
ammar pun suka
papa mkn sampai abis sepinggan..mummy pun sgt suka hati (^_^)

2nd day puasa

can u guess this rice??? xtau huhu
I cooked nasi minyak completed with chicken kurma n ayam masak merah
ayam masak merah was delicious -hubby said
my kurma ayam needs more penambahbaikan..it was too dry (T_T)
sirap bandung special en.suami
this cheeky boy couldnt wait to taste mummy's nasi minyak
I want to have some (^_^)


~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
Now..the recipes..



Chicken chop

  • 2 ulas bwg putih(ditumbuk lumat)
  • 2 sudu butter
  • brown sos dlm 5 sudu
  •  air(untuk dibancuh dgn brown sos tuh-agak2 je letak)
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu kecil serbuk chicken stok (jenama knorr)
  • 1/2sudu kecil garam
  • 1/2cwn susu segar
  • 3 biji cendawan butang dihiris 
  • boneless chicken
  • breadcrumbs
  • tepung sikit
  • sebiji telur
  • 2 sudu besar cili sos
  • 1 sudu kecil serbuk lada lada sulah
  • untuk coslow
  • potongan kobis/mixveges or watever vege u all nak
  • carrot sedikit
  • 2 sudu besar mayonis
  • 2 sudu besar air gula
  • 11/2 sudu jus limau nipis 
  1. UNTUK AYAM - boneless ciken tadi gaulkan dgn tepung gandum n celup ke dalam telur pastu golek2kan pulak atas breadcrumbs n then terus deep fry (goreng dgn minyak yg banyak n panas)
  2. UNTUK SOS
  3. panaskn periuk masukkn butter
  4. tumiskan bwg putih apabila sudah naik bau masuk(brown sos campur dgn air) dan kacau sehingga pekat
  5. masuk lada hitam+garam+serbuk chicken stok+cendawan butang gaul kan
  6. last sekali masuk susu segar gaulkan dn tutup api
  7. UNTUK COSLOW
  8. campurkan kesemua bahan dan masukkn dlm peti sejuk.....

Nasi minyak

  • suku butter
  • 2 biji bwg putih,dicincang
  • 2 biji bwg besar,dihiris
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 6 biji lada putih,ditumbuk
  • 2 cawan beras
  • 2 cawan air
  • 1 cawan susu cair/fresh milk
  • kismis
  • daun pandan

 
 Cara-cara
  1. masukkan butter dalam periuk.Goreng bwg besar dan bwg putih hingga kekuningan.
  2. Masukkan kulit kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga dan lada putih.Goreng selama 5minit.
  3. Masukkan beras,air,susu cair,daun pandan yg disimpulkan. Kacau supaya semua bahan serata.Tutup periuk dan tunggu hingga air kering.
  4. Masukkan kismis dan kacau rata.Setelah itu tanak nasi hingga betul2 masak. 
  5. Boleh makan dgn kurma n ayam masak merah


It is easy to doit right????..senang n mudah

p/s-seme yg I masak ni amik resepi(ciken chop) kat internet but I alter a bit n nasi minyak tu of course la tanya sifu(mama tersayang)..that's all..selamat mencuba *cewahhh*

 xoxo


2 comments:

  1. SEDAPNYE CHICKEN CHOP AWAK....TERLIUR LAK AIH..
    HEHEHE....NNTI SY TRY WAT IKUT RESIPI AWAK

    WALAUPUN AWAK RASA AWAK TAK PANDAI SGT DALAM ARENA MASAK-MASAK NI, TAPI SAYA RASA SAYA LAGIK LA...HEHEHEH HAMPEH...
    SERIOUSLY U BETTER THAN ME

    ReplyDelete
  2. hahaha..mmg x ar!!! sy biasa2 je but sy suka try new recipes..nanti kalau sy main masak2 lagi sy share k

    ReplyDelete

ReeNaJoe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...