I seldom share my recipe kan coz I rasa I ni xdelah pandai sgt dalam arena masakan ni like some people tuh but as for me as long as mr.hubby kenyang n x complaint dah syukur alhamdulillah kan kan....Well, I'm not that good in giving directions in terms of cooking..I mean bab2 timbangan gram n so forth because I jenis yg main campak2 je ikut sukahati hikhikhik..okies..because mummy baru nak ingat ganti puasa last year (^_*)v so agenda nak makan apa during berbuka puasa adalah wajib buat preparation awal..so far, I managed to ganti 2 hari puasa..lets cekidaut what I cooked for these 2 days...
1st day puasa
chicken chop with mushroom gravy |
ammar pun suka |
papa mkn sampai abis sepinggan..mummy pun sgt suka hati (^_^) |
2nd day puasa
can u guess this rice??? xtau huhu |
I cooked nasi minyak completed with chicken kurma n ayam masak merah |
ayam masak merah was delicious -hubby said |
my kurma ayam needs more penambahbaikan..it was too dry (T_T) |
sirap bandung special en.suami |
this cheeky boy couldnt wait to taste mummy's nasi minyak |
I want to have some (^_^) |
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
Now..the recipes..
Chicken chop
- 2 ulas bwg putih(ditumbuk lumat)
- 2 sudu butter
- brown sos dlm 5 sudu
- air(untuk dibancuh dgn brown sos tuh-agak2 je letak)
- 1 sudu besar lada hitam
- 1 sudu kecil serbuk chicken stok (jenama knorr)
- 1/2sudu kecil garam
- 1/2cwn susu segar
- 3 biji cendawan butang dihiris
- boneless chicken
- breadcrumbs
- tepung sikit
- sebiji telur
- 2 sudu besar cili sos
- 1 sudu kecil serbuk lada lada sulah
- untuk coslow
- potongan kobis/mixveges or watever vege u all nak
- carrot sedikit
- 2 sudu besar mayonis
- 2 sudu besar air gula
- 11/2 sudu jus limau nipis
- UNTUK AYAM - boneless ciken tadi gaulkan dgn tepung gandum n celup ke dalam telur pastu golek2kan pulak atas breadcrumbs n then terus deep fry (goreng dgn minyak yg banyak n panas)
- UNTUK SOS
- panaskn periuk masukkn butter
- tumiskan bwg putih apabila sudah naik bau masuk(brown sos campur dgn air) dan kacau sehingga pekat
- masuk lada hitam+garam+serbuk chicken stok+cendawan butang gaul kan
- last sekali masuk susu segar gaulkan dn tutup api
- UNTUK COSLOW
- campurkan kesemua bahan dan masukkn dlm peti sejuk.....
Nasi minyak
- suku butter
- 2 biji bwg putih,dicincang
- 2 biji bwg besar,dihiris
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 inci kulit kayu manis
- 4 biji buah pelaga
- 6 biji lada putih,ditumbuk
- 2 cawan beras
- 2 cawan air
- 1 cawan susu cair/fresh milk
- kismis
- daun pandan
Cara-cara
- masukkan butter dalam periuk.Goreng bwg besar dan bwg putih hingga kekuningan.
- Masukkan kulit kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga dan lada putih.Goreng selama 5minit.
- Masukkan beras,air,susu cair,daun pandan yg disimpulkan. Kacau supaya semua bahan serata.Tutup periuk dan tunggu hingga air kering.
- Masukkan kismis dan kacau rata.Setelah itu tanak nasi hingga betul2 masak.
- Boleh makan dgn kurma n ayam masak merah
It is easy to doit right????..senang n mudah
p/s-seme yg I masak ni amik resepi(ciken chop) kat internet but I alter a bit n nasi minyak tu of course la tanya sifu(mama tersayang)..that's all..selamat mencuba *cewahhh*
p/s-seme yg I masak ni amik resepi(ciken chop) kat internet but I alter a bit n nasi minyak tu of course la tanya sifu(mama tersayang)..that's all..selamat mencuba *cewahhh*
xoxo
SEDAPNYE CHICKEN CHOP AWAK....TERLIUR LAK AIH..
ReplyDeleteHEHEHE....NNTI SY TRY WAT IKUT RESIPI AWAK
WALAUPUN AWAK RASA AWAK TAK PANDAI SGT DALAM ARENA MASAK-MASAK NI, TAPI SAYA RASA SAYA LAGIK LA...HEHEHEH HAMPEH...
SERIOUSLY U BETTER THAN ME
hahaha..mmg x ar!!! sy biasa2 je but sy suka try new recipes..nanti kalau sy main masak2 lagi sy share k
ReplyDelete