Pages

Lilypie Third Birthday tickers Notes:

Friday, August 20, 2010

Down Memory Lane

Amaran keras  ~  merokok membahyakan kesihatan  entry yg agak panjang so kalau ada hal penting nak wat, tlg jgn baca...


When suddenly I woke up today n reflesh back all d things happened during Ramadhan's month yearsss ago..
Actually there were lots but I just want 2 share a few moments dat I think make me become what I am right now..make me a human being.make me want 2 be humble all d time..make me always thankful 2 Allah...

Peristiwa 1
Masa darjah 2 if i'm not mistaken..my father keje jauh kat singapore time ni so at dat time bulan Ramadhan, there were only mama, abg, me n ijai(still baby lagi)..ayah akan balik like once a month or kadang2 if dia da xtahan rindu dah twice a week blk menjenguk..betapa ayah sgt syg kami sekeluarga, ayah sanggup ikat perut kat sana semata2 nak blk sekerap yg mungkin..yelah tambang je da berapakan..saya still kecik je time tu xfaham sgt!! n mama as being a good housewife sgt pandai jaga hal2 berkaitan kewangan keluarga ni..stp tahun baju kitorg akan berganti gak time raya...after become as parent ni baru sy sedar pengorbanan parents terhadap kami adik beradik w/pon mama xdpt pakai baju yg diingini kerana nak bagi kami merasa baju baru dia tetap gembira sebab tgk kami adik beradik gembira

Peristiwa 2
Masa bulan puasa tahun berapa ntah malas nak kira heheh tp sy darjah 5 la..time ni skool kat banting...mama tgh peknenkan Aris..ayah sll outstation keje jauh2 so kami adik beradik je lagi..dlm keadaan yg sarat tu mama blh amik tempahan wat kek gulung (yg dlm ada inti jem nenas tu) mmg rasa sedap yg terbaik dari ladang la...so kitorg ni biler balik je sekolah, bagi salam n bukak je pintu umah..maka terbaulah haruman kek satu umah n agak menguji keimanan la jgk huhuhu tp sy xbukak puasa or curi2 makan ye!! (saya budak baik~tolongla percaya)..beribu2 batang kek gulung mama wat spjg puasa ni..sorg2 plak tu..kdg2 time ujung minggu tu saya tlg mama kacau adunan mix tepung2 tu je..nak tlg hari2 sekolah ni, mama x bg sbb dia kesian tgk saya penat..pagi~gi sekolah kebangsaan, tghari~gi sekolah agama n blk sekolah agama gi ngaji plak..yelah time tu budak2 lagi, kdg2 mama suh jaga adik (ijai) pun malas gak huhuhu sbb nak gi main dgn kawan2 so solutionnye saya letak ijai main dgn anak2 jiran sebelah menyebelah umah (seme anak dara, ijai sorg je lelaki) hehehe..nasiblah..main masak2 la dgn dorg seme..nasib baik adik aku tu besar x jadik gurik kuikuikui sbb time kecik2, geng dia seme pompuan..so main masak2, kawen2 n seangkatan dgnnyee

Peristiwa 3
Masa saya sekolah menengah (time ni da pindah duk KL) time Form 1-4 kalau x silap...bulan2 puasa ni mama amik tempahan wat kuih utk jual kat bazaar Ramadhan..so blk je skool, salin baju n terus tlg mama wat kuih macam2..kuih karipap, ondeh2, keria, cuk badak, popia grg n macam2 lagilah..ilang ingatan plak kejap, xhengat nama kueh..tp kuih bakul je xwat LOL...time ni saya mewahlah jap sbb dpt upah..walaupun xseberapa je tp bangga siot..seme brg2 cam walkman ke kaset yg ori artis2 pebretku, novel R.L Stine (sy peminat novel ni dl~byk collection ada)baju raya, selipar raya n macam2 lagilah.. sy beli hasil titik peluh sy (mmg menitik peluh la tp sy sempat lap sblm kena kuih :- ) Sy bangga sbb kawan2 yg len nak apa je parents dorg beli tp sy dpt seme tu jgk w/pon lmbat sket sbb duk kumpul duit dl..biar lambat, janji merasa...dulu sy nak sgt walkman sbb tgk kawan2seme ada, nak mintak kat mama..konpem xdapek so usaha gak kumpul akhirnya berjaya sbb sebenarnya haku kongsi duit gak dgn abg so kitorg share dgr sama2..hari ni haku guna pastu esok abg plak..camtulah sampai seterusnyee..walkman ni kitorg guna sampai rosak x bley diselamatkan lagik..mmg thn lama lah...

Peristiwa 4
Masa kat UPM dulu time diploma..kan selalu cuti sem pjg...so saya apply keje kat JJ maluri sbg seorg cashier..w/pon part time je, masuk kul 6pm - JJ tutup..tp tetap penat..yelah time puasa kena berdiri je spjg keje..lenguh2 bdn ni yelah kan puasa..pastu da masuk waktu buka pun kena minum air je dl sbb kitorg gilir2 rehat..sbb sy ni budak part time mmg rehat yg last la..dekat2 kul 8pm baru leh mkn n solat huhuhu (T_T)..time ni rasa nak pengsan dah tp fikir nanti da masuk sem, ada duit sendiri terus batalkan niat nak benti keje huhuu...sbb tu kalau masuk sem tgk haku pakai baju2, beg or kasut baru tu..mmg duit aku carik sendiri bkn duit nyusahkan mak bapak ye!!! so skrg ni sy sgt memahami keje seorg cashier tu n haku blh rilex je lagi kalau dorg tersalah punch ke pulang duit salah ke apa ke tanpa marah2 sbb sy paham keje itu...ko hengat x penat ke berdiri je spjg keje (berdiri kat perhimpunan time skool dl lebih setengah jam sbb pengetua byk ckp pon korg da xbley thn)..inikan berdiri berjam2 n kena melayan kerenah pelanggan yg pelbagai..nak2 pelanggan yg cerewet nak mampos..yg korg rasa nak baling dgn kasut je tp terpaksa senyum lagi sbb customer is always right..tulah motto yg sll supervisor haku ckp time briefing sblm die lepaskan kitorg kat kaunter masing2

 *
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




Nak difikirkan..byk lagi peristiwa2 yg menyayat hati n sewaktu dgnnye yg menyebabkan saya nak belajar rajin2 n berjaya dalam idup sbb nak balas jasa mama n ayah...tp sampai skrg x terbalas2 lagik...i'm really thankful sbb Allah jadikan Mama n Ayah tu as my parents sbb dorg dah byk berjasa n cara dorg mendidik saya(tanpa memberi kemewahan yg melampau) menyebabkn sy seorg yg berdikari n saya akan berusaha dgn hasil titik peluh sy sendiri utk dapatkan sesuatu brgn n sy sgt menghargai erti duit tu sbb i earn it in a hard way..rasa2nya adik2 saya(Ijai n Aris) da xrasa sgt susah cam me n my bro rasa time kecik dl sb dorg besar da agak mewah sket ~ if korg terbaca akak nyer post neh..tlg la insaf ye (T_T)..ingat senang ke nak carik duit..korg senang2 je abiskan huhuhuu..xpela rezeki dorg...n lagi satu..sbb dulu mama trained sy wat kuih so skrg ni sy mmg agak pandai untuk wat kuih cm popia, karipap, ondeh2, keria,bingka n etc...hehe dan sempatla tunjuk skill kat mak mertua spy dpt jadik menantu kesayangan (perasan tul haku)..


Untuk Ammar syg....Mummy xmampu nak bg kemewahan dari segi material utk Ammar tp Ammar akan dpt kemewahan dari segi kasih sayang n pendidikan yg terbaik yg mampu mummy n papa berikan..semoga ammar akan menjadi anak yg soleh n berjaya dalam hidup..Amin..

Mummy sygggggg Ammar

No comments:

Post a Comment

ReeNaJoe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...