Pages

Lilypie Third Birthday tickers Notes:

Monday, October 29, 2012

Ammar@2 years ++

the pix taken yesterday otw blk sekinchan...he insisted mummy to buy the sunglasses for him masa jalan2 kat JJ maluri!! kecik2 dah pandai nak handsome ;p


It's been such a long time I didn't update about my big boy Ammar...soon to be big brother..dah besar anak mummy tsk tsk...sekejap je masa berlalu...rasa baru semalam je I gave birth to him and now I'll give birth to my baby A in another 1months ++ huhu....takutnya contraction time menggiler tuh....Anyway, my Ammar is about 2 years n 5 months old...Still will be my baby forever

His milestone:

1) dah pandai bukak peti ais sendiri. carik air milo/ vitagen/ chocolate milk his fav padahal takde pun. 

2) he won't sleep with the lights on n if papa/mummy still watch TV outside..mesti nak dua2 ada atas katil sekali n pokpok dia...how I wanna teach him to sleep in his crib?? nanti dah ada baby, xkan nak berhimpit2 4org cam ikan sardin huhu...katil dahlah saiz queen je..

3) Sangat suka kucing, tapi ganas. kalau dapat pegang dia akan ramas n tarik2 bulu, maka I tak akan kasik pegang. bila tak dapat pegang, akan panggil kucing dari dalam rumah  "cat, come come" (cakap ulang-ulang kali)

4) Recognised n can pronounce 10 types of vehicle - car, moto, bus, lorry, basikal, aeroplane, helicopter, jetski, boat, train
 - hasil penat lelah showing him pix etc..now each time nampak if dlm car, akan sibuk tunjuk kat kita n sebut...tapi sebutan cam berikut

car -car
motor - moto
bus - bash
lorry - owi
basikal - ikal
aeroplane - epen
helicopter - otter
jetski - ki
boat - bot
train - ten

5) makanan favourite - Nasi + sup(any kind), nasi ayam, vege esp masak lemak putih kobis or steam brocolli n carrot..tp ammar is not a picky eater(mcm papa)..seme pun dia bedal


6) minuman favourite - milk(any kind), milo, vitagen

7) suka kiss n tarik kening orang tanpa sebab -____-" the other masa I bwk dia g playland berbayar kat JJ Maluri, dia boleh tarik diz baby kening *much younger than him* sampai baby tu nangis huhu..camnelah nasib adik dia nanti??? dia sebenarnya gerammm dgn kening org*i dont know why*...hope the phase will end soon...


8) dialog kalau nampak kapal terbang: 
Ammar: Ami (mummy) epen(aeroplane)..nak aik (nak naik)

Me: Okay
Ammar: Let's go bebeh 
(kemain-suka tiru org ckp- coz I suka ckp mcm ni dgn dia kalau nak gi mana2 heheh) 

9) Use "NAK SUSU TAK" if asking for milk...kalau kata xnak nanti dia nangis2 tanya lagi "NAK SUSU TAK"...sebenarnya tu cara if he wants milk..cam tanya kita nak ke x, ofcourse la xnak sbb tu dia gerammm...dia yg nak tp tanya kita ahahaha...suka ckp terbalik..open=close, close= open..poning kepala mak hencik nak faham



10) kenal & pandai sebut beberapa market n brand famous- Jusco, Tesco, Shell (sbb selalu isi minyak kat cni), magnum (aiskrim magnum ye bukan magnum nombor ekor lol), kitkat etc


11) vocab dah banyak dah...even still pelat..now in the phase nak buat ayat.

"Ami, nak andi" -mummy nak mandi
" papa works, ami works" -kemain sebut ssss kat belakang tuh hahah
"nak shush - nak shoes
"papa, nak akem" papa, nak ice cream - mintak icecream dgn papa je sbb mummy mesti xbagi
"ami, nak ikut" - mummy nak biskut
"ami, nak air lo/susu oket/gen"
 - mummy nak air milo/susu coklat/ vitagen
"nak  tab" (nak main game kt tab) 
"ami, anas on ekon
- mummy, panas on aircond -amboiii kemain asyik suruh on aircond je bila masuk bilik
"ammar yak" (kalau berak) - now we all tgh ajar potty train utk ammar, siap beli potty trainee lagi yg letak kat toilet bowl tuh..harap2 berjaya..
"nak abed - nak angry bird" (nak pakai seluar/baju ade gambar angry bird) 

"papa ane"? papa mana
"nak ngok wi" nak tgk TV
"baby angis" baby nangis -if nampak ada baby tgh nangis, kalau dia nangis xpe pulak -___-"

12) dah kenal & boleh sebut beberapa fruits & vegetables - banana, rambutan, carrot, oren, durian etc
 (but pelatlah)


13) dah kenal mana satu car mummy n papa - b4 nak keluar akan tanya nak naik car sape?? if ckp mummy, laju je pergi kete mummy hahaha...smart boy!!

14) dah kenal hp mummy n papa- senang nak suruh2 buat keje amik hp hahaha...

15) his job now adalah buang diapers sendirik dlm tong sampah..just ckp "ammar go throw away into dustbin" laju je menonong gi buang kat tongsampah dapur..or letak baju kotor kat laundry basket..senang keje mummy anak dah pandai tolong buat keje ;p...kemas toy letak dlm tempat toy tp pastu sepahkan semula -_____-" n tlg amik remote astro kuikuikui..mummy n papa xpayah gerak pon, suruh ammar je...good boy!! 

16) panggilan utk family (my side)
oma - tokma
atuk - tokayah
ayayom - ayahlong
ayayang - ayahlang
budak -ayahsu (padan muka ayahsu*my youngerst brother* sape suruh suka sgt menyakat ammar panggil dia budak, kan dia ikut panggil ayahsu dia 'budak' hahaha)

tu je yang I ingat la setakat ni...If ada nanti I share lagi...sgt happy tgk anak membesar depan mata n dah pandai macam2..lagi2 tgh dia keletah ni..tggu bila ckp dah xpelat nanti mesti lagi best..Ammar, we love u so much...muahhhh



xoxo

No comments:

Post a Comment

ReeNaJoe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...