Pages

Lilypie Third Birthday tickers Notes:

Thursday, July 21, 2011

Babysitter@Pengasuh



Well I believe that nowadays, both man n woman (husband & wife) are working to support the family..It is not enough to rely on one income only...bills,expenses,taxes etc (T_T) Consider urself VERY LUCKY if ur parents of ur parents in law been taking care of ur children while u are away for works!! Like in my case or any other working parents out there, we have no choice but to surrender our children to stranger babysitter/pengasuh/taska/pusat asuhan or anything u call it..I have no relatives here so I completely trust a stranger to take care my Ammar but syukur alhamdulillah....the babysitter jaga Ammar dgn penuh kasih sayang and call her tok..for me, I ada beberapa strict code sblm nak hantar anak ke rumah mana2 pengasuh..u can call me fussy but I dont care *ada aku kesah*

ciri2 yg menepati kehendak:
  1. sudah agak berumur 40 n above - reasonnye org camni lebih matured n penyabar..yelah nak jaga budak ni kena byk bersabar n lebih best lagi if dah menopause *sbb nanti if pengasuh peknen pastu n dlm pantang sape nak jaga anak kita???* sbb tu i pangkah siap2 org yg muda hikhikhik...
  2. tggal di kawasan kejiranan or at least satu jln ke tpt kerja
  3. tidak jaga anak org lain or if jaga pun x lebih dari seorg spy dpt bagi penumpuan utk anak kita - n anak kita xsenang terdedah dgn penyakit...yelah, u just imagine..kalau dia ada mengasuh anak2 yg lain yg demam/selsema/batuk so boleh menyebabkan anak kita menjangkit sekali -kos bwk anak ke private clinic bukan murah ye sekarang!!..if bwk anak u demam,batuk n selsema at least nak kena standby RM40 dlm kocek...
  4. persekitaran rumah yg bersih
  5. Pengasuh yg boleh bertimbang rasa/ x berkira - sometimes amik anak lambat pun ok lagi


Lucky for me, pengasuh Ammar skrg SGT LAYAK untuk semua kriteria di atas...yeay!!! \\(^_^)// ..We are lucky..Alhamdulillah...Sometimes I felt bad, hearing from my friends yg ada issue with their pengasuh...Tak dinafikan ada certain people ni amik responsible jaga anak kita hanya sbb ($_$) n tak IKHLAS langsung nak jaga...tulah like I said, dpt pengasuh ni ikut nasib2 gak..just berdoa dan minta anak2 kita dilindungi Allah..amin..

 xoxo

No comments:

Post a Comment

ReeNaJoe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...