Pages

Lilypie Third Birthday tickers Notes:

Monday, June 13, 2011

Puasa -1st day

 I am fasting today utk mengganti puasa2 last year yg still bertangguh2 nak digantikan..First day is hard eventho bgn sahur gak sbb dah niat nak bgn kan so was thinking masak megi jelah but no appetite to eat megi...open the fridge n nampak ada RV cuppies lagik..dptla mkn 3 ketul n ada apple sebijik..terus ngap n after dat minum air kosong jek..jadilah 4 energy..n it turned out xde tenaga langsung for today!!!...sepatutnya utk hari ptama, I kena mkn nasi n lauk2 huhu..hari ni hari malas sedunia...
mode kat opis:duk diam je tanda paper n sit still ngadap laptop..


balik keje pun in d car, I rasa a few times cam nak throw up..perut dah masuk angin!! yelah..hari2 makan x hengat dunia..bila puasa terus perut terkejut!!! (T_T)...reach home, I didnt have any energy nak main2 with my ammar *cian ammar duk golek2 sebelah mummy xberapa layan* betapa I mengumpul tenaga nak masak juadah berbuka plak...hubby dearie dah beli seme yg I pesan utk masak so xkan nak beli kat luar kot kan...lgpun I promised mr.hubby nak masak best2 4 dinner/buka puasa I...alhamdulillah..berjaya gak sbb terbaca this..yg sememangnya ada on my laptop..I took it s/where on d net but I 4got d resource (-_-)"
 
"Wanita mudah masuk syurga, malah tidak sukar juga terjerumus ke neraka"...mana satu pilihan kita?

Allah itu sememangnya Maha Pemurah, Maha Pemberi. Dia yang Maha Agung, tidak ada satu pun yang mampu melawan-Nya.

Bergelar wanita, isteri dan ibu... sememangnya perkara mulia disisi Allah. Setiap amanah yang diberikan apabila dilaksanakan dengan baik dan ikhlas, maka ganjarannya ialah pahala berlipat ganda.

Berusahalah agar menjadi wanita sejati , ibu mithali, dan isteri solehah.


Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud :

" Ya, Fatimah, barang mana wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya(suami), Allah akan memberi minum akan dia (isteri) dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapati kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintasi titian sirat".


Banyak pengajaran yang dapat diperolehi dari hadis ni. Terasa insaf.. Wanita/ isteri senang untuk ke syurga dan juga senang untuk ke neraka.. Jadi jalan mana yang kita hendak pilih? Tepuk dada, tanyalah selera..

as for me..of course nak masuk syurga...n I always pray everyday semoga segala amal ibadah yg dibuat sentiasa diterima Allah swt n termasuk dlm umat yg diredhai..I want to be an obedient wife n mummy mithali 4 ammar n his siblings (in d making hehehe) insya'allah..amin

xoxo

1 comment:

  1. selamat berpuasa :-) masak apo kah hari ini?

    ReplyDelete

ReeNaJoe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...