Pages

Lilypie Third Birthday tickers Notes:

Monday, November 29, 2010

First Solid Food Ammar

Look like mummy post agak lambat pasal tajuk kali ni tapi wat d heck rite..nak citer jgk spy xlupa..Ammar turned 6 months old on 18 nov yg lepas *big applause to him hahha* mummy started introduce solid food to ammar..1st solid food adalah fruits..mummy buat carrot + potato puree plus milk sbn nak kasi sedap sikit..yelah xpernah mkn b4 dis so takut plak if ammar xsuka rasa puree tu so thats why mummy letak susu sikit nak bagi him rasa d familiar taste...nampak cam dia suka n plus masa poo poo pun cam biasa jek..xdelah sembelit ke apa ke so lega..sbb kalau dia x boleh terima then mummy kena bagi yg len plak...
 carrot puree yg amar sgt fond of

but last week, mummy dgn rajinnya telah membuat porridge utk ammar..mummy letak carrot + kentang + chicken..mummy xde blender khs utk ammar lagi * blender skrg ni dah blend macam2 - lada, bawang bagai kang xpasal2 ammar kepedasan plak* so b4 mummy suap ammar mummy penyek2 kan dl guna garfu sampai dah jadi cam puree tu baru mummy suap n ammar pun suka makan (^_^)...sonok sgt suap ammar yang sentiasa nganga je mulut nak makan hehehe

porridge

well..tu seme mummy buat tanpa letak apa2 penambah perisa tau..no garam/ajinomoto ke wat so ever..mummy hanya letak ikan bilis yg dah disangai(grg tanpa minyak) n then masukkan dlm bubur but make sure ikan bilis tu dah dipenyek2kan jugak..kang ammar tercekik plak..yelah baby manalah blh kunyah2 ni sbb xde gigi so everything mesti berbentuk liquid okeh...mmg sonoklah dpt masak sendiri utk anak n nak2 plak kalau anak tu enjoy food yg kite buat..perasaan tu sgt..hmm...xboleh digambarkan..korg ada anak sendiri baru tau heheh..cannot describe here!!! mummy nak try prepare yg len plak utk ammar n nanti mummy share recipe..cewahh..cam chef plak kuikuikui...

ni mummy citer kalau mummy rajin..kalau malas plak..how??? senang je..mummy pi supermarket yg terdekat n purchased this..
yg ni wheat + mixed vege..

cerelac ni ada byk perisa2 lain but for d time being mummy only try this for ammar..n so far ammar telan je..ammar is an easy baby in terms of food n milk..bagi apa pun telan je xbyk kerenah..ada certain babies tu probably allergic to certain food but so far seme food yg mummy introduce..alhamdulillah ammar xde sbrg alahan or berak sembelit ke apa ke...mummy jugak ada bg ammar rasa all these:



ammar like these too even x abis..dpt finished separuh je n lagi separuh share dgn aunty aimy hehehe

P/s- x sabar nak prepare baby food lagi bg ammar mkn..actually kalau masak sendiri lagi baguslah sbb xde sbrg penambah perisa yg digunakan n baby pun makin bam bam sbb berkat air tangan ibu yg penuh rasa syg n keikhlasan yg masakkan utk anak2 heheh..

xoxo

No comments:

Post a Comment

ReeNaJoe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...